Space Projects Ltd - House Refurbishment Scheme - Eliot Vale, London – February 2011

Space Projects Ltd - House Refurbishment Scheme - Eliot Vale, London – February 2011 from Space Projects Ltd

By: Space Projects Ltd  03/02/2011
Keywords: interior design, architectural design, interior designers

The Brief; -

Eliot Vale sits within the Blackheath conservation area and is a substantial Victorian villa that had been sub-divided into 2 apartments. Our brief was to restore the property to a single-family dwelling, being sympathetic to the elegance and grandeur of the Victorian architecture whilst incorporating a contemporary living space for a modern family with young children.

The Design; -

Our solution was to firstly remove the now redundant ad-hoc staircases from the side of the building and restore the former grand upper ground floor entrance, stone steps and cornicing.
We then created a new stair link between upper and lower ground floor using an architecturally sympathetic reclaimed brick enclosure with large – orangery style windows. Moving the stair in this way gave us the opportunity to treat the lower ground floor as one uninterrupted modern living area. It also provided a clear definition at the main entrance hall between the restored villa and the contemporary living environment. The new 2 storey high windows bring natural light from the south-easterly elevation into the core of the building at both upper and ground floor levels.
 
It is worth noting that as the property is in a conservation area and subject to comment from the Blackheath Society, we had to engage in extensive dialogue with the local authority before we successfully secured planning consent for the project.

The Layout; -

The lower ground floor was easily designated as the centre for family life, one large flexible space has been zoned into living, kitchen and dining areas with separate walk-in larder, laundry and WC areas. The internal space opens to the external with generous sliding glazed doors for uninterrupted use of the garden during summer. Here the feel is very contemporary, engineered timber and crisp tiled floors, frameless doors and generous storage all provide a practical modern metropolitan family environment.

The upper ground floor has been restored to a formal ‘grand’ entrance and reception area with associated hallway, drawing room, study and lounge. High ceilings, deep mouldings and period fireplaces set the tone for this elegant and more formal part of the house. A set of reclaimed timber screens has been installed between the drawing room and lounge, thus enabling the area to be used for one large reception room when required.
 
First and second floors house five bedrooms, two en-suite shower rooms and a contemporary family bathroom. Panelled doors and period features have been retained in keeping with the scale of the property.

Works are due to commence on site in June 2011.

Press; - Space Projects Ltd
http://www.spaceprojects.co.uk
 

Keywords: architectural design, Contemporary Domestic Design, Design Consulting, interior design, interior designers, Project Design And Management, residential designers, Space Projects,

Other examples of best work from Space Projects Ltd